Zamów zakwas na barszcz czerwony na artmankiszonki.pl.
Trudno jest uważać, iż barszcz czerwony to danie jedynie na święta, którą jemy zwykle w trakcie Wigilii lub dużych rodzinnych zabaw okolicznościowych. W domostwach, w których zwyczaj jedzenia obiadów z dwóch dań nadal się utrzymuje, barszcz czerwony regularnie pojawia się na stolikach nie tylko pod postacią zupy, ale również jako dodatek do wielu posiłków.
Barszcz czerwony – pasuje do bułeczek drożdżowych z mięsnym nadzieniem i do ziemniaków
Wydawałoby się, iż barszcz czerwony to banalna do ugotowania zupa z buraków, która raczej nie jest bardzo pożywnym daniem. Tymczasem właśnie jego kwaskowaty, a zarazem trochę słodkawy aromat sprawia, że świetnie stapia się on z odmiennymi smakami. Możliwych dodatków do barszczu czerwonego jest multum – jedni wrzucają do niego pierogi z kapustą, mięsem czy też grzybami, pozostali przedkładają jajko na twardo, plastry kiełbasy i ziemniaki. Barszcz czerwony to klasyczne danie na obiad, ale również smaczna przekąska albo ciepła kolacja – wrząca szklanka tej zupy rewelacyjnie pasuje do chrupkiego krokiecika z pieczarkami bądź drożdżówki z mięsnym nadzieniem.
Warto zaakcentować, że barszcz czerwonyjest zupą nietuczącą, jeżeli nie dodano do niego śmietany. Posiłek ten uznawany jest za zdrowy, bo zawiera witaminy z grupy B i witaminę C, mangan, kwas foliowy, a także sporo żelaza, toteż poleca się go osobom cierpiącym na anemię. Jednak ze względu na fakt, że fundamentem tej potrawy są buraki zawierające dużo cukru, a jednocześnie zazwyczaj spożywa się ją z dodatkami zawierającymi ogromne ilości węglowodanów, muszą na nią uważać cukrzycy.
Barszcz czerwony jest najlepszy z dodatkiem zakwasu z buraków kiszonych!
Nie powstał jeden przepis na barszcz czerwony – każdy szef kuchni korzysta z własnych ulubionych dodatków i odmiennie przyprawia tę zupę. Niektórzy wsypują do niego nieco cukru, by uwydatnić naturalny słodkawy smak buraka, drudzy lubią pikantny barszcz, dobrze pieprzny. Jedno jednak jest pewne – barszcz czerwony jest najsmaczniejszy, jeśli szykuje się go z użyciem zakwasu. Zupa z dodatkiem zakwasu z kiszonych buraków ma silniejszy, kwaśny aromat oraz wyróżnia się bardziej wyrazistą czerwoną barwą, a na dodatek ma więcej kluczowych minerałów i witamin. Taki zakwas z buraków kiszonych można naturalnie przygotować na własną rękę, ale proces fermentacji trwa co najmniej tydzień. Jeśli jednak raptem nabierzesz ochoty na tę zupę, w żadnym razie nie musisz tyle na nią czekać – wystarczy, że kupisz buteleczkę zakwasu na barszcz czerwony w markecie albo online.
Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]