Dowiedz się, gdzie zamówić sok z kiszonej kapusty.
Artykuły fermentowane po latach zapomnienia znowu powróciły do menu Polaków. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają również nowe, do tej pory mniej popularne owoce i warzywa. Pisząc o leczniczych zaletach fermentowanego jedzenia nie można pominąć również napojów takich jak kefir, kombucza czy rozmaitego typu soki i zakwasy z kiszonych jarzyn. Przede wszystkim te ostatnie są warte zainteresowania – pozwalają prosto i szybko wprowadzić do naszego ciała substancje konieczne dla jego prawidłowego działania.
Jakie witaminy zawiera sok z kiszonej buraków i kapusty?
Sok z kapusty kiszonej to napój posiadający w składzie masę związków mających zbawienny wpływ na nasze samopoczucie. Najważniejszym komponentem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za fermentację. Sok z kapusty, ogórków czy pozostałych kwaszonek to również skarbnica witamin. Godna uwagi jest w szczególności duża zawartość witaminy C – zaledwie 150 ml tych soków ma jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek należy też pić ze względu na zawartość witamin z grupy B, witaminy E i K oraz znaczne stężenie soli mineralnych.
Sok z kiszonej kapusty – czemu należy go pić?
Sok z kiszonych kapusty, ogórków czy buraków, ze względu na zawartość bakterii fermentacji mlekowej dobroczynnie wpływa na pracę układu pokarmowego oraz nasz układ odpornościowy. Na dodatek nagromadzenie witamin poprawia działalność układu nerwowego, zmniejszają symptomy szkorbutu, cukrzycy i depresji, jak również pomagają walczyć ze zmęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kiszonki powinny ponadto sięgnąć ludzie zmagający się z chorobami układu pokarmowego, jak przykładowo wrzody dwunastnicy lub niestrawność. Stanowią one też tarcze ochronną w czasie leczenia antybiotykami i wzmacniają apetyt.
Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]