Właściwości soli kłodawskiej i himalajskiej

Właściwości soli kłodawskiej i himalajskiej

Jeśli chcesz zamówić sól himalajską różową, koniecznie sprawdź https://superbutelki.pl/pl/c/Sole/119.

Sól to substancja potrzebna do prawidłowego działania organizmu człowieka. Jakie cechy ma sól kłodawska czy sól himalajska? Dlaczego warto wykorzystywać je w gastronomii?

Różowa sól himalajska – jakich minerałów dostarcza?

Sól kuchenna to jeden z najważniejszych dodatków, który znakomicie wzbogaca smak jedzenia. Jakkolwiek nadmierne użycie soli może mieć niepożądany wpływ na nasze samopoczucie, to jej rozważne ilości (do 6 g dziennie) są konieczne dla właściwego działania naszego organizmu. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, to jest w pierwiastek odpowiedzialny za podtrzymanie właściwego ciśnienia we krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym ze zdrowych typów soli jest sól himalajska wydobywana ze pokładów szacowanych na blisko 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie wiele cennych pierwiastków i minerałów, m.in. potas, magnez czy wapń, a zarazem nie posiada chorobotwórczych zanieczyszczeń i składników, takich jak metale ciężkie. Sól himalajska wspaniale podbija smak dań i jest sprzedawana zarówno w formie pokaźnych, jak i niewielkich kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – stosowana nie tylko w przemyśle spożywczym

Sól kłodawska natomiast to składnik o wysokim poziomie czystości – posiada ok. 97% NaCl i stanowi kapitalny dodatek do domowych kiszonek. Jest niezastąpionym źródłem magnezu, wapnia czy żelaza, a więc składników potrzebnych do utrzymania pełni wigoru. Sól kłodawska pochodzi z kopalni Kłodawa w Wielkopolsce. Nie jest poddawana , toteż nie traci swoich cech i jest bez trudu wchłaniana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest często używana nie tylko w gastronomii, ale też sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w rolnictwie, lecznictwie i kosmetyce.

Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]