Tradycyjne polskie zupy – żurek oraz barszcz biały

Tradycyjne polskie zupy – żurek oraz barszcz biały

Ostatnio rzadko już jemy obiady składające się z dwóch dań. Z powodu chronicznego pośpiechu, a przez to chęć błyskawicznego najedzenia się, często omijamy zupy na rzecz posiłków kiedyś oferowanych zwykle jako to drugie danie. Niemniej jednak tradycyjne polskie zupy, jak np. żurek i barszcz biały, będą nam towarzyszyć jeszcze długo. Nawet jeżeli samodzielnie przygotowujemy je już wyłącznie sporadycznie, to nieprzerwanie stanowią one stały punkt w menu bufetów oraz restauracji z rodzimą kuchnią, a także są obligatoryjnie serwowane podczas świąt Bożego Narodzenia czy Wielkiej Nocy.

Barszcz biały a żurek – Czy istnieje jedna obowiązująca receptura na barszcz biały i żurek?

Jeśli zapyta się Polaka o zupę przyrządzaną na mącznym zakwasie, to momentalnie przywoła on albo żurek albo barszcz biały. Multum osób nawet nie rozróżnia, że to dwa odmienne dania, używając tych nazw na zmianę. Tymczasem zasadniczo żurek przyrządza się na zakwasie z mąki żytniej, barszcz biały natomiast – na zakwasie na mące pszennej. To jednakże nie jedyna rzecz, która różni te zupy, niemniej należy ostro zaznaczyć, że nie ma jednego kanonicznego przepisu na barszcz biały i kolejnego na żurek. Gotowanie jest wszak sztuką, a każda potrawa jest odbiciem osobistych preferencji i doświadczenia kucharza. Co jednak da się wymienić to fakt, iż do barszczu białego zwykle wkłada się więcej jarzyn i grzybów. Zabiela się go także przeważnie mlekiem, a do jego zakwaszenia w miejsce zakwasu z mąki można użyć sok kapusty kiszonej albo z ogórków kiszonych. Natomiast z żurkiem temat jest bardziej złożony, gdyż w ramach tej grupy zup można wymienić trzy typy:
– lekki, nie za gęsty żurek, zabielany obficie śmietaną i przyprawiany znaczną ilością majeranku, podaje się go przeważnie z jajkiem i chlebem;
– gęsty, kwaskowaty żur sporządzany zazwyczaj z pokaźną ilością czosnku, również na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, podawany z kawałkami ziemniaków;
– oraz zalewajkę – a więc “chudą” zupę, w której pokrojone w kostkę kartofle gotuje się na zakwasie żytnim bądź chlebowym.

Zakwas na barszcz biały i żur? Kupić, a może przygotować samemu?

Preparacja zakwasu na wypunktowane wyżej zupy nie jest trudne, jednak nie każdemu udaje się za pierwszym podejściem. W sieci zamieszczono mnóstwo instrukcji, jak zrobić zakwas, którymi warto się posłużyć. Używając jednakże domowy zakwas trzeba zaplanować gotowanie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. W związku z tym, jeśli chęć np. na barszcz biały najdzie was niespodziewanie, można sięgnąć po gotowy zakwas, który dostępny jest w wygodnych butelkach, wystarczających na przygotowanie obiadu dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, zarówno tych tradycyjnych, jak i internetowych, bez problemu dostaniemy zakwasy z mąki pszennej i żytniej, na bazie których zrobimy smakowity barszcz biały i żurek śląski bądź staropolski.

Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]