W zupie, w sałatce, na kanapce czy jako surówka do drugiego dania – kiszone ogórki w naszej kuchni spożywamy częściej aniżeli pragnęlibyśmy przyznać. Nic w tym dziwnego, gdyż kiszonki są zarówno zdrowe, jak i pyszne.
Jak wzbogacić smak ogórków kwaszonych
Ogórki kiszone to warzywa, które wystawiono na działanie procesu fermentacji. Ich przyrządzanie jest całkiem łatwe. Używa się do tego pojemnych glinianych garnków albo drewnianych beczułek, w których surowe ogórki razem z przyprawami zalewa się słoną wodą, a następnie zostawia się pojemnik na nie mniej niż 2 tygodnie w chłodziena tak długo, aż fermentacja mlekowa zakonserwuje zawartość. Wielbiciele mniej kwaśnych kiszonek mogą skonsumować kwaszonkę już po paru dniach – takie ogórki zwiemy „małosolnymi”. W podstawowym przepisie do zalewy wraz z ogórkami wrzuca się ząbki czosnku oraz koper, lecz walory smakowe kiszonych ogórków można podkręcić także innymi dodatkami, m.in. cząstkami marchwi, liśćmi czarnej porzeczki albo ziarnami gorczycy. Naturalnie nie każdy ma czas ani dostatecznie miejsca w kuchni, żeby samemu przygotowywać takie kwaszonki. Nie każdy dysponuje także spiżarnią albo piwnicą, w której może składować przetwory w dużych ilościach. Nie oznacza to jednak, iż trzeba odmówić sobie jedzenia kiszonych ogórków – w każdej chwili możemy kupić je w sklepie na wagę lub w wygodnych opakowaniach, np. w workach z folii czy też w pojemnikach z rączką, które bez trudu da się przechowywać w lodówce.
Jakie witaminy i składniki odżywcze spożywamy wraz z ogórkami kwaszonymi?
Od stuleci wiadomo, że sfermentowane warzywa korzystnie wpływają na ludzki organizm. Dzieje się tak, gdyż razem z kiszonkami wchłaniamy pożyteczne kultury bakterii, które obniżają pH przewodów pokarmowych i korzystnie oddziałują na ich florę, poprawiając w konsekwencji procesy trawienne. Lecz na tym nie koniec! Ogórki kiszone są niskokaloryczne (to około 12 kcal w 10 dag), a przy tym zawierają m.in. witaminy z grupy B, witaminę D, C i K1, a także mnóstwo składników odżywczych niezbędnych do właściwego funkcjonowania organizmu, to przykładowo żelazo, magnez, wapń, cynk i potas. A co z zalewą po kiszonych ogórkach? O ile nie odpychają kwaśne smaki, nie należy wylewać jej po spożyciu kwaszonek, tylko ją wypić albo użyć do zupy ogórkowej, bo w czasie kiszenia składniki odżywcze przenikają po trosze do soku. Należy jednak zaznaczyć, na kwaszonki muszą uważać osoby mające problemy z nadciśnieniem – w kiszonkach znajduje się bowiem spora ilość soli.
Siedziba:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]